پروفیل Z - فرآیند تولید و کاربردها
پروفیل Z چیست؟
این محصول یعنی پروفیل زد یا Z نوعی از پروفیل های فولادی است که دارای سطع مقطعی مشابه با حرف Z است که دلیل این نام گذاری هم همین است. از این محصول به طور معمولا برای ساخت سقف در سازه هایی که دارای اسکلت فلزی هستند استفاده می کنند که پشتیبانی آن ها توسط دیوارها و تیرچه های سازه است.
البته پروفیل زد را در سازه هایی که چوبی هستند نیز می توان به عنوان جایگزینی برای تیرهایی که دارای فاصله نزدیک به هم هستند استفاده کرد.
کاربرد پروفیل Z
افزایش استحکام سقف در سازه های مختلف را می توان مهم ترین کاربرد این پروفیل دانست. همچنین می توان ازین محصول به عنوان یکی از مصالح فریم ثانوی در قیمت سقف و هم برای پشتیبانی از دیوارهای پروژه های بزرگ نیز استفاده کرد.
کاربرد دیگر پروفیل زد کاهش فاصله بین تیرآهن است که با تحمل کردن بار اضافی سقف از افتادگی یا شکم دار شدن آن جلوگیری می کند.
کاربردهای دیگر پروفیل Z
- استفاده در ساخت ریل و پایه ها
- ساخت فریم فلزی ثانویه
- صنایع خودروسازی و کشتی سازی
- ساخت سقف سوله و کارخانه ها
- افزایش استحکام سقف سالن های چندین طبقه با وزن بالا
- ساخت نرده های محافظ در پل ها، بزرگراه ها و ریل های راهنمای مسیر
- سازه های پشتیبان از نیروگاه های سوخت خورشیدی
- ساخت مبلمان، انبار و قاب های گلخانه
مشخصات انواع پروفیل زد
زمانی که بخواهید اقدام به خرید پروفیل کنید، لازم است شناخت دقیق از آن ها داشته باشید تا بتوانید به راحتی با کیفیت و بی کیفیت را از همدیگر تمیز دهید. انواع مختلفی از پروفیل Z وجود داردکه از جنس ها و همراه با ویژگی های مختلفی تولید می شوند.
پرکاربردترین نوع از نظر جنس، فولادی، گالوانیزه و آلومینیوم است. البته برای Z دسته بندی دیگری نیز وجود دارد که بیشتر مدنظر مهندسان و طراحان است که بر اساس شکل ظاهر و سطح مقطع است که به عبارت زیر است:
- پروفیل زد ساده یا بدون لبه
- پروفیل زد لبه دار
- پروفیل زد پانچ دار
تشخیص پروفیل ساده و لبه دار از یکدیگر به این صورت است که یک لبه خمیده شده در انتهای بال وجود دارد. پروفیل پانچ دار نیز دارای حفره هایی هستند که به صورت پانچ شده بر قسمت جان قابل مشاهده هستند. فاصله بین دو بال در نوع ساده با نماد H و طول بال ها را با علامت B نشان می دهند در حالی که از T برای نشان دادن ضخامت استفاده می کنند.
اما زمانی که پروفیل از نوع لبه دار باشد، طول لبه ها را به ترتیب با C1 و C2 علامت گذاری می کنند. پروفیل های Z لبه دار دارای استانداری هستند که عبارت است از:
- بال بالا و پایین سایزی در حدود 50 تا 1000 میلی متر است.
- سایز لبه بالا و پایین حدودا بین 15 تا 30 میلی متر است.
- ارتفاع یا فاصله بین بال ها در بالا و پایین در حدود 100 تا 400 میلی متر است.
وزن پروفیل زد
برای اینکه بتوانید وزن پروفیل Z را محاسبه کنید باید از فرمولی مانند فرمول زیر استفاده کنید.
مزایای پروفیل Z
زمانی که یک محصول از نظر جنس و سایز دارای تنوع است، در نتیجه با مشخصات و ویژگی های ساختاری متفاوت همراه است که به کاربردهای مختلف منجر می شود.
مهم ترین مزایای پروفیل زد
- استحکام متناسب با وزن
- صرفه جویی تا 40 درصد در هزینه نسبت به سایر پروفیل ها
- بالا بودن سرعت نصب و منتاژ بالعکس
- مناسب برای مناطقی که مستعد زلزله هستند
- قابلیت بازیافت و سازگار بودن با محیط زیست
پروفیل Z چگونه تولید می شود؟
ورق های فولادی گزینه مناسبی برای ساخت این پروفیل است که شامل ورق سیاه، ورق روغنی و گالوانیزه هستند که طبیعتا خواص، کیفیت و قیمت های متفاوتی را در پی دارند.
ابتدا ورق های فولادی را در ابعاد و سایز مورد نظر برش می دهند و پس از ان ورق ها توسط دستگاه های فرمینگ و اعمال فشار خمه ای استاندارد پیدا می کنند که در آخر به شکل مقطع Z در می آیند. البته ایجاد کردن خم، به سایز و ضخامت ورق ها در ابتدای کار بستگی دارد.
ایجاد خم ها دو نوع است. اولین خم برای ایجاد شکل زد است و خم های بعدی و در قسمت لبه به صورت اختیاری انجام خواهد گرفت. در صورتی که خم های اختیاری ایجاد شوند به آن ها پروفیل لبه دار گفته می شود و در غیر این صورت ساده هستند. در مرحله پانچ زنی مطابق با سفارش مشتری عملیات انجام می شود و در صورتی که مشتری درخواست پروفیل معمولی داشته باشد پانچ زنی انجام نخواهد شد.
به موارد گفته شده باید اضافه کنیم که تولید تمام پروفیل های زد در ابعاد و سایزهای مشخصی صورت می گیرد که برای تمام مدل ها یکسان است. حداکثر طول برای پروفیل 16 متر و حداکثر جان چیزی در حدو 400 میلی متر و بال ها نیز حداکثر 100 میلی متر است.