مزایا و کاربردهای میلگرد انتظار
یکی از اجزای مهم در پروژه های ساختمانی میلگرد ریشه یا میلگرد انتظار است که وظیفه آن منتقل کردن باز از اجزای بتنی به قسمت مجاور است. نقش حیاتی آن در زمان بتن ریزی مشخص می شود که با اتصال دال ها به یکدیگر شرایط ادامه بتن ریزی را فراهم می کند. در این مقاله از رایان استیل مهر به توضیح این عضو مهم می پردازیم.
میلگرد انتظار چیست؟
این میلگرد با اتصال دال ها به یکدیگر، در قسمت هایی که به طور جداگانه بتن ریزی شده باعث پیوند مکانیکی می شود. این اتصال موجب انتقال بار از عضو بتنی به عضو مجاور می شود. به این صورت که مقداری از میلگرد در بتن مقداری از ان بیرون از بتن قرار می گیرد که نام گذاری ان هم به همیل دلیل است.
بتن ریزی ممکن است به صورت چند مرحله انجام شود که ممکن باعث به وجود آمدن درزهای سرد شود استحکام بتن را کاهش دهد. در این زمان میلگرد انتظار مقاومت کلی سازه را افزایش می دهد و امکان ادامه فرآیند بتن ریزی را فراهم می کند و همچنین از شکستگی و ترم خوردگی جلوگیری می کند.
اگر به طور کلی بخواهیم نگاه کنیم، این ارماتور جهت اتصالات بتنی استفاده می شود که می تواند در کف سازه، راه پله، ستون و ... قرار بگیرد. البته بیشتر میلگرد انتظار درسقف یا برای اتصال ستون به سقف مورد استفاده قرار می گیرد. این آرماتور معمولا از میلگردهای ساده فولادی و با عیار 250 ساخته می شود و برای جلوگیری از خوردگی از روکش اپوکسی یا فولاد ضد زنگ استفاده می شود.
مشخصات و ابعاد میلگرد انتظار
این محصل با سایزهای 1.25 و 1.5 تولید می شود که دارای طول 18 اینچ است. برای اینکه پیاده سازی صحیحی از این آرماتور داشته باشید باید در فاصله 12 اینچی از هم در سازه قرار گرفته شوند. جدول زیر مشخصات و ابعاد میلگرد انتظار را می توانید مشاهده کنید.
به یاد داشته باشید که مشخصات استاندارد در افزایش امنیت و استحکام سازه نقش بسیار مهمی دارد و به همین دلیل پیگیری قیمت میلگرد اهری بسیار مهم است.
نحوه محاسبه طول میلگرد انتظار
طول این میلگرد باید با دقت زیاد انتخاب شود به این دلیل که طول بیش از استاندارد تاثیر مثبتی در افزایش مقامت بتن ندارد و در صورت کوتاه بودن آرماتور ممکن است با ایجاد درز ساعث شکست بتن شود.
طبق استاندارد ACI 14-318 طول اتصالات بین ستون و فونداسیون با میزان انتقال بار رابطه مستقیمی دارد و خم ریشه ستون تاثیری بر عملکرد آن در انتقال بار ندارد. به صورت کلی برای اینکه از عملکرد مناسب سازه در انتقال بارهای فشاری مطمئن باشید باید طبق فرمولی مشخص آن را محاسبه کرد که در مقاله بعدی به بررسی ان میر پردازیم.
مزایا و معایب میلگرد ریشه
استفاده از هر محصولی مزایا و معایب خاص خودش را دارد. در ادامه به این موارد در مورد میلگرد ریشه یا انتظار می پردازیم.
مزایا
- استفاده از آن باعث بالاتر رفتن سرعت اجرای سازه می شود.
- باعث صرفه جویی در تعداد میلگردهای مصرفی یک سازه می شود.
- باعث توزیع بهتر بار در بین عضوهای مختلف سازه خواهد شد.
- عمر سازه به دلیل اتصالات محکم بیشتر می شود.
معایب
- در برخی از سازه ها، شاید شرایط مناسبی برای استفاده از این محصول وجود نداشته باشد و به همین دلیل با توجه به دستور مهندس ناظر باید از آرماتور دیگری استفاده کرد.
- بعضی مواقع در سازه های بتنی در حال شکلگیری ممکن است به دلیل نحوه بتن ریزی، درز سرد ایجاد شود که این موضوع بر مقاومت بتن، تاثیر منفی دارد.
- فرآیند انجام این کار برای یک فرد مبتدی دشوار است.
کاربردهای میلگرد انتظار
از آنجایی که افزایش تقویت فوندانسیون هنگام بتن ریزی را اصلی ترین کار این میلگرد می دانند، اما این آرماتور کاربردهای دیگری نیز دارد.
- ستونها را در یک سازه بتنی تقویت می کند.
- به منظور افزودن سقف و ستون به پایه، مورد استفاده قرار می گیرد.
- صفحات بتنی را به یکدیگر متصل می کند.
- نصب اتصالات برای ایجاد ستون یا پایه جدید را تسهیل می بخشد.
- با استفاده از ژاکت بتنی، مقاومت ساختمان را افزایش می دهد.
- دال ها و صفحات را برای ایجاد تیر یا ستون جدید به هم متصل می کند.
میلگرد انتظار در فوندانسیون
فوندانسیون یا پی ساختمان اهمیت بسیار زیادی دارد. همه بارهای مرده و زنده در آخر به پی ساختمان وارد می شوند. برای همین منظور از میلگرد انتظار برای تحلیل نیرو و گشتاورهای اعمال شده استفاده می شود. به گفته ای دیگر، وظیفه انتقال نیروی فشاری و کششی بر فوندانسیون به عهده میلگرد انتظار است که برای اتصال ستون و دیوارهای موجود در پی استفاده می شود.
روش اجرا به این صورت است که میلگرد با طول معین در پس وارد می شود و هنگامی که به تراز میلگرد خمشی می رسد آن ها را با زاویه 90 درجه خم می کنند که در بنت بیرون می ماند تا به میلگرد های طولی سقف یا دیوار متصل شوند.
میلگرد انتظار در دال
از کاربردهای دیگر آرماتور انتظار، اتصال بخش های دال و یا قسمت دیگر به دال است که گسترس زیادی در کف سازی ساختمان های مسکونی و روسازی مسیرهای حمل و نقل است.
میلگرد انتظار در اتصال درزها
در بعضی از سازه ها برای کنترل کردن و جلوگیری از گسترش ترک، از درزهای اجارای، انبساطی(جابجایی) یا انقباضی(کنترلی) استفاده می شود که به انتقال و توزیع بهتر نیرو در بخش های مختلف بتن کمک می کند.
فرآیند اجرا
روش اجرای کلی میلگرد انتظار، معمولا به یکی از دو صورت زیر است:
- قبل از اینکه فرآیند بتنریزی شروع شود، میلگردهای انتظار با طول کوتاه، در پی ساختمان قرار داده میشوند.
- سوراخهایی در بتن ایجاد میشوند و پس از فرو رفتن میلگرد انتظار در آنها، توسط برخی از مواد شیمیایی پر میشوند.
برای اجرای آن، باید محلی بین میلگردها و موقعیت قرارگیری خاموت انتخاب شود. از نکاتی که در کاشت میلگرد باید به آن دقت کرد، عمق سوراخ است؛ به هر اندازه که عمق سوراخ کم باشد، بین آرماتور و بتن اتصال مناسبی برقرار نمی شود.
نتیجه گیری
مهم ترین نکته هنگام خرید میلگرد انتظار، طول و ضخامت میلگرد انتخاب شده است. چندین بار در این مقاله به اینکه باید طول و ضخامت استاندارد انتخاب شود اشاره کردیم تا بهترین میزان استقامت را داشته باشید.علاوه بر آن قیمت میلگرد و میزان بودجه ای که در اختیار قرار می گیرد نیز اهمیت بالایی دارد. به همین دلیل قبل از خرید باید با کارشناسان متخصص مشورت کنید. شما می توانید با کارشناسان رایان استیل مهر تماس بگیرید و برای خرید بهترین و مناسب ترین محصول با آن ها مشورت کنید.